Donderdag 11 Maart 2021

Concert: Eroïca

Vol woede kraste Beethoven Napoleons naam uit de titelpagina van zijn Symfonie nr. 3. Beethovens visioen van vrijheid en gelijkheid bleef voorlopig slechts een droom, maar wat voor een. Een maakbare wereld riep hij op, die bij het beluisteren van zijn Eroïca – vandaag nog altijd – binnen handbereik lijkt. Daar tegenover klinken de dromen opgeroepen

in Dutilleux’ Celloconcerto ‘Tout un monde lointain’... als slechts een vage verzameling van grillige schaduwen. Even mysterieus en ongrijpbaar als de verzen van Baudelaire waarop Dutilleux zich baseerde. Soliste Anne Gastinel treedt in de voetsporen van haar legendarische voorganger Mstislav Rostropovitsj voor wie Dutilleux het werk componeerde. Met beheerste passie strijkt ze zich door de ritselende klankwerelden van Dutilleux’ ontroerende concerto heen. Een pittige confrontatie tussen invloedrijke dromers. En meteen ook de tweede etappe in Kristiina Poska’s prikkelende Beethoven-traject.

We reserveerden 30 plaatsen voor deze voorstelling van het Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Kristiina Poska.

Concertgebouw Brugge – ’t Zand 34

Programma:
Arvo Pärt °1935 | Cantus in memoriam Benjamin Britten
Henri Dutilleux 1916–2013 | Celloconcerto ‘Tout un monde lointain’ (cello: Anne Gastinel)
Ludwig van Beethoven 17701827 | Symfonie nr. 3, op. 55 – ‘Eroïca’