DFSP Historiek 2017-18

Bezoek O.L.V. ter Potterie

Een eerder klein Brugs museum, een beetje buiten de echte stadskern gelegen. Daardoor ook minder druk bezocht. Toch het ontdekken waard, zeker als een gids de spots kan richten op alle kostbaarheden en hun achtergrond.

Dat dachten ook de 37 deelnemers aan het bezoek aan de kerk en het museum van O.L.V. ter Potterie op 25 november 2017.

Volle aandacht voor de uitleg van gids / molenaar / confrater van O.L.Vrouw ter Potterie Jozef De Waele.

Als meubelmaker van opleiding kon Jozef ons heel wat details geven over de talrijke waardevolle meubelstukken. De verzameling schilderijen is zeker ook een bezoek aan het museum waard.

Mooie brandramen uit verschillende periodes illustreren elk een eigen verhaal.

Sagen en Legenden IV

Zaterdag 14 oktober was een uitgelezen zonnige zomerdag om met een 30-tal leden op gidsentocht te gaan.

Al voor de 4de maal leidde ex-voorzitter Dirk Deckers ons mee in een bijzonder stukje Brugge. In de Smedenstraat, de Lane, de vesten aan de Smedenpoort, het beursplein en de Boeveriestraat vertelde hij ware en onware sagen en legenden uit het verleden van dit westelijk deel van onze stad.

Wie kon best inschatten wat waar en niet waar was? In het cafetaria van het concertgebouw maakte Dirk tijdens de nadrink de winnaar bekend.

Aan de ingang van de mooie tuin van de godshuizen in de Gloribusstraat (nabij het Zand). Verzonnen of echt verhaal bij het beeld van Christus op de koude steen in de Boeveriestraat. Gids Dirk doet de geschiedenis van het VTI-gebouw uit nde doeken.  Het verhaal van de spuiter in het waterhuisje op de Smedenvest leek onwaarschijnlijk, maar was waar... In de Blindekeskapel was even zittend luisteren welkom tijdens de twee en een half  uur durende wandeling. De groep op stap in de Lane. Gids Dirk verbetert met op geconcentreerde wijze de antwoordformulieren. Gids Dirk met links van hem Herman die dit jaar de meeste goede antwoorden gaf en naast Herman Freddy, de winnaar van vorig jaar.

Vers geperst

Op zaterdag 7 oktober hadden we onze opener van het nieuwe werkjaar: “Vers geperst”. Er was wat vrees vooraf. Het is een enorme uitdaging en er gaat heel veel voorbereiding aan vooraf. En dan stel je als bestuur de vraag, zal er wel veel volk op afkomen?

Maar onze twijfels werden snel weggenomen. Er was veel volk en vooral vele blije gezichten. Ook bij de zusters, die genoten van de vele bezoekers, hun interactie en belangstelling tijdens de rondleidingen. Er werd ook veel gekletst aan de koffietafel. Deze werd af en toe zelfs wat te klein. De koffie, cake en wafeltjes werden met veel smaak verorberd. De rondleidingen waren van hoog niveau. We leerden de geschiedenis van de zusters van Sint-Jan en Sint-Trudo. Heel wat achtergrondinformatie over hun lange geschiedenis, hun werk en visie werd toegelicht.

De woorden van Lina op het eind van de dag overtuigden ons helemaal dat het een geslaagde activiteit was: “Ik heb toch zo genoten. Het was een magnifieke namiddag voor mij. Contact met al die mensen die ik anders nooit meer zie. Heel erg bedankt.”

Alle boeken mooi uitgestald. De zusters van Sint-Jan en Sint-Trudo zijn de eersten om een kijkje te komen nemen. De koffie en zoetigheden wachten geduldig op de eerste gasten! De ganse namiddag was er een gezellige drukte en werden de boeken ingekeken. Onze keuze is gemaakt ... Zuster Caritas verzorgt de muziekale ondersteuning in de kapel van Sint-Jan. Zuster Johannes verzorgt de rondleiding in het klooster van Sint-Trudo. Zuster Brigitte vertelt de geschiedenis van het klooster van Sint-Jan. De aanwezigen smaken de uitleg in de kapel. Tijd voor een lekkere koffie en gebak bij Katrien die de inschrijvingen verwerkt. Het was aanschuiven voor een plekje aan de ronde tafel. Een plaatsje zoeken in de leefruimte van klooster Sint-Trudo. Zuster Brigitte tijdens de rondleiding. Zicht in het klooster. Zuster Johannes tijdens de rondleiding.

Nieuw Davidsfonds Cultuurjaar

Op 22 september 2017 werd het nieuwe cultuurjaar van het Davidsfonds aan de pers voorgesteld in het Groeningemuseum te Brugge.

Van ons bestuur waren Mia, Rita, Peter, Katrien en Marc present, meteen de best vertegenwoordigde afdeling. Algemeen directeur Tine Verhelst, burgemeester Renaat Landuyt en auteur Guy Seghers waren de sprekers van dienst.

Van links naar rechts herkennen we Tine Verhelst, Rita, Marc, Mia, Katrien en burgemeester Renaat Landuyt. Burgemeester Renaat Landuyt spreekt de menigte toe. Ann Van Camp in gesprek met Guy Segers, de auteur van de voorgestelde roman De Davidsfondsvoorzitters van de Brugse regio samen met Tine Verhest en burgemeester Renaat Landuyt.