Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

DFSP Historiek 2017-18

Zomerzoektocht

Elke zomer is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de Davidsfonds Zomerzoektocht.

Dit jaar werden de druivenstreek, Overijse, Hoeilaart en Tervuren, aangedaan. Wie destijds deelgenomen heeft aan De Gordel zal weten dat het een pittig parcours is. Ook enkele van onze bestuursleden hebben aardig zitten puffen, maar hebben vooral veel genoten ...

Dagfietstocht

Op 30 juni ging de laatste activiteit door. We waren met 18 fikse fietsers die in het spoor van Fabienne en onder een stralende zon op pad gingen voor een tocht van 70 km.

Op dijken en langs weidse velden konden we genieten van de mooi aangelegde Nederlandse fietspaden.

Natuurwandeling "Ten Houcke Boven"

Op zaterdag 2 juni 2018 waren we te gast in de hoeve van Jan Tilleman, "Ten Houcke Boven" in Hoeke.

Negentien leden startten met de fiets in Sint-Pieters en reden in groep naar het erf. Daar werden ze opgewacht door nog acht anderen die de verplaatsing met de wagen hadden gemaakt. Loslopend kalfje Joris had ook de ambitie om lid te worden want die liep overal met ons mee. En dit tot ieders jolijt.

Boer Jan Tilleman vertelde met hart en ziel over de historie van zijn boerderij. Destijds een havengeul met dijken en forten. Ook de natuur en hoe de flora en fauna in de afgelopen eeuwen geëvolueerd was werd toegelicht. Op de akkers deed Jan heel wat vondsten die tentoongesteld worden. 

Met letterlijk een lading polderklei aan de schoenen en veel ‘Ten Houcke’ kennis keerden we huiswaarts hetzij per fiets of met de auto.

Daguitstap Mechelen en OLV Waver

De dagreis naar Mechelen en O.L.V. Waver van 28 april 2018, staat geboekstaafd als mooi geslaagd. Met heel wat leden en ook niet-leden vertrok de autocar om 7u15 aan de Sint-Pauluskerk. Het extra koffietje en ‘Rita’s wafeltje(s) op de bus werden bijzonder gesmaakt…

Het moet gezegd dat elkeen onder de indruk was van de schoonheid en de authenticiteit van het pand Ursulineninstituut te O.L.V. Waver. De gegidste rondleiding in Mechelen met vooral aandacht voor de historische achtergrond, maar ook voor de hedendaagse multi-culturele sociale activiteiten boeide elkeen.

Een “smakelijk” avondmaal te Aalst rondde onze “gezellige” uitstapdag af.

Hieronder enkele sfeerkiekjes …

Erfgoeddag

Op zondag 22 april gingen in CC De Dijk de Erfgoeddagen door.

Er vond een heus debat plaats met vier burgerpartijen. Hun vertegenwoordiger stelde er zijn  Erfgoedproject voor en ging er in debat met de andere kandidaten van Sint-Pieters. Volgende vier projecten werden verdedigd in het debat:

  • Naar een idee van ons lid Herman, deden we als DF-afdeling ook mee om een opwaardering van het treinstation van St.-Pieters te bekomen.  
  • Herwien Titeca nam het nieuw leven inblazen van oude sporten ter harte.
  • Bjorn Dewyndt en zijn team schoven de opwaardering van de pastorie naar voor. 
  • SAK ijverde om een stuk van de afgebroken Scheepsdalebrug als standbeeld nieuw leven in te blazen.

Na het debat kon iedere aanwezige zijn stem uitbrengen. Winnaar was HESP, die zich inzet voor de herbestemming van de pastorie. Met onze partij ‘Sporen in kleur’ eindigen we eervol tweede. Hebben we niet gewonnen, we hadden toch de meest originele en kleurrijkste campagne. Met speciale dank aan de meer dan 50 leerlingen van het 5de jaar van onze St.-Pietersscholen voor hun mooie voorontwerpjes. Dank ook aan Herman, die in laatste instantie de zieke voorzitter moest vervangen. En dank aan allen die voor ons gestemd hebben

In de voorbereiding op 22 maart hadden alle leerlingen van het 5de jaar van de 2 scholen in St.-Pieters, Sint-Leo / Hemelsdale en De Stempel, o.l.v. street art kunstenaar Jamie Persyn namelijk kleurrijke voorontwerpjes gemaakt. Deze werden op de erfgoeddag tentoongesteld. Deze kunstwerkjes zullen later als inspiratie dienen voor de beschildering van de donkere muren in het station van St.-Pieters.

Nadat de leerlingen hun canvas ontvangen hadden kregen ze de nodige uitleg van Jamie Persyn. Er werden ter inspiratie een 15-tal foto's verspreid van heel diverse Erfgoedsites en gebouwen in Sint-Pieters. Jaimie demonstreerde ook hoe je in een paar strepen een kleurrijk en mooi resultaat kon bekomen. Na het "binnenwerk" gingen de kinderen naar buiten om hun werkjes nog een afwerklaag te geven met de spuitbus. Een groepsfoto beëindigde de activiteit.

De Damse Vaart: een surrealistisch verschijnsel

De Damse Vaart – ook gekend als Napoleonkanaal – heeft voor ons Vlamingen een mooie, vredige uitstraling. Het kanaal verbindt Brugge met Sluis.  Al fietsend, met de auto of zelfs in wintertijd al schaatsend kunnen we genieten langsheen deze prachtige waterloop met zijn natuur.

Bruno Comer (eerder KBC-bedrijfsjournalist, redacteur en auteur van diverse publicaties en boeken) gaf, op 19 april 2018, een boeiende uitgebreide lezing over de veldtochten van Napoleon, het belang van de maritieme strategieën en de betekenis van de Damse vaart in dit plaatje. Zo werden we weer wat wijzer over een stukje ongekende geschiedenis uit eigen streek.

Na al die opgedane kennis, was een lekker Dams biertje en bijhorend kaasje wel verdiend.

Luistercursus

Op 14 maart 2018 waren we voor de 49ste keer te gast in de stemmige kapel van de Hospitaalzusters van Huuze Sint-Jan.

Melomaan Dirk Deckers liet ons werk horen van Nielsen, Grieg en Beethoven. Een goede algemene repetitie voor het concert waar we op 3 mei heen trekken.

 

Francis Lybaert verzorgde de technische ondersteuning, naast spreker Dirk Deckers. Spreker Dirk Deckers gaf opnieuw het beste van zichzelf. Het was al voor de 49ste keer dat hij ons liet genieten en toelichting gaf bij het werk van bekende en minder bekende componisten. Het aandachtige publiek in de stemmige kapel.

Literaire avond

Op donderdag 22 februari 2018 hadden we  jeugdschrijfster Vera Van Renterghem te gast in  de bibliotheek van De Dijk.

Belangrijkste gasten waren de twaalfjarigen die deelnamen aan de Junior Journalist Wedstrijd, een opstelwedstrijd voor de zesdejaars van de scholen van Sint-Pieters. Het was spannend afwachten wie, van de 55 leerlingen, de winnaar zou worden. Tot aan de bekendmaking fleurde Vera de avond op en liet ze de jongelui inspiratie opdoen via haar literaire werk.

Thema dit jaar was "vriendschap". Het winnende opstel was van de hand van Bo Denduyver. Het had als titel "Vriendschap met een strik.". Een bijzonder verhaal die mogelijk een traan doet wegpinken. Je leest het werk wat verer op onze historiek pagina.

De beste vijf waren:
1. Bo Denduyver
2. Nina Casteleyn
3. Natan Knockaert
4. Robert Van Praet
5. Josse Devos

Fabienne verwelkomt de aanwezigen, die in grote getale aanwezig waren, in de bibliotheek van de Dijk. Jeugdschrijfster Vera Van Renterghem spreekt de genodigden toe en vertelt over haar literaire werk. Uitgaven van jeugdschrijfster Vera Van Renterghem. Vera leest voor uit haar werk en weet alle aanwezigen danig te boeien. Tijd voor de prijsuitreiking! Fabienne, organisator van onze Junior Journalistenwedstrijd, nodigt de winnaars uit om hun prijs af te halen. Vera had een stuk uit haar werk voorgelezen. Twee vrijwilligers onder de leerlingen, mochten in toneelvorm een vervolg breien aan het verhaal. Interactief en zeer leuk. Alle prijswinnaars met jeugdschrijfster, Vera Van Renterghem en Davidsfonds voorzitter Marc. Jeugdschrijfster Vera Van Renterghem en laureaat Bo Denduyver.

Junior Journalist

Het winnende opstel:

Op reis in Cyprus

Op donderdag 8 februari nam Jan Kerkhof ons mee op een reis die meer dan de tijd omspant.

Cyprus, een goddelijk eiland in de Middellandse Zee met een veelzijdig en lang verleden.  Je vindt er fraaie monumenten, gezellige steden en dorpjes, imposante en stemmige kloosters, en een mooie natuur. Jammer genoeg wordt dit magische eiland letterlijk verscheurd door twee culturen. 

We leerden wat het ooit was en wat het nu is. Het is evenwel altijd een klein stukje paradijs op aarde gebleven. We kwamen tot inzicht wat aan de basis ligt van de tegenstellingen, die van tijd tot tijd aanleiding geeft tot de nodige twisten.

Deze boeiende, gezellige toeristenavond gaf menigeen de nodig inspiratie om ooit eens af te reizen naar het prachtige Cyprus. Ook het drankje halfweg werd gesmaakt.

Toast Literair 2018

Vanaf 9 uur was er op 21 januari 2018 een leuke zondagmorgendrukte rond de lange, rijk gevulde buffettafel. De koks van dienst draaiden overuren om de spiegeleitjes met spek kundig gaar te sudderen.

Voor het eerst organiseerden we bij onze Toast Literair een uitgebreid ontbijt. Dat viel duidelijk in de smaak van alle deelnemers.  

Spreker Joris Denoo was spiritueel, vaak met humor gekruid en fris van de lever. Een glas bubbels rondde af.

Volgend jaar zeker weer een ontbijt op het menu, inclusief spiegeleitjes ... 

Driekoningenfeest

Driekoningen bracht geen nieuwe hoed, maar opnieuw warme verse pannenkoeken, een spannende quiz gelardeerd met een kleine tombola. Bovenal werd het een gezellig samenzijn.

Iedereen ging met goed gevulde buik, een tombolaprijsje en een ‘multi-color LED verlichte sneeuwbal’ tevreden terug naar huis.

Volgend jaar organiseren we voor de 50ste maal een driekoningenfeest.  Een speciale editie is dus op komst.

Bezoek O.L.V. ter Potterie

Een eerder klein Brugs museum, een beetje buiten de echte stadskern gelegen. Daardoor ook minder druk bezocht. Toch het ontdekken waard, zeker als een gids de spots kan richten op alle kostbaarheden en hun achtergrond. 

Dat dachten ook de 37 deelnemers aan het bezoek aan de kerk en het museum van O.L.V. ter Potterie op 25 november 2017.

Volle aandacht voor de uitleg van gids / molenaar / confrater van O.L.Vrouw ter Potterie Jozef De Waele.

Als meubelmaker van opleiding kon Jozef ons heel wat details geven over de talrijke waardevolle meubelstukken. De verzameling schilderijen is zeker ook een bezoek aan het museum waard.

Mooie brandramen uit verschillende periodes illustreren elk een eigen verhaal.

Sagen en Legenden IV

Zaterdag 14 oktober was een uitgelezen zonnige zomerdag om met een 30-tal leden op gidsentocht te gaan.

Al voor de 4de maal leidde ex-voorzitter Dirk Deckers ons mee in een bijzonder stukje Brugge. In de Smedenstraat, de Lane, de vesten aan de Smedenpoort, het beursplein en de Boeveriestraat vertelde hij ware en onware sagen en legenden uit het verleden van dit westelijk deel van onze stad.

Wie kon best inschatten wat waar en niet waar was? In het cafetaria van het concertgebouw maakte Dirk tijdens de nadrink de winnaar bekend.

Aan de ingang van de mooie tuin van de godshuizen in de Gloribusstraat (nabij het Zand). Verzonnen of echt verhaal bij het beeld van Christus op de koude steen in de Boeveriestraat. Gids Dirk doet de geschiedenis van het VTI-gebouw uit nde doeken. De groep op stap in de Lane.  Het verhaal van de spuiter in het waterhuisje op de Smedenvest leek onwaarschijnlijk, maar was waar... In de Blindekeskapel was even zittend luisteren welkom tijdens de twee en een half  uur durende wandeling. Gids Dirk verbetert met op geconcentreerde wijze de antwoordformulieren. Gids Dirk met links van hem Herman die dit jaar de meeste goede antwoorden gaf en naast Herman Freddy, de winnaar van vorig jaar.

Vers geperst

Op zaterdag 7 oktober hadden we onze opener van het nieuwe werkjaar: “Vers geperst”. Er was wat vrees vooraf. Het is een enorme uitdaging en er gaat heel veel voorbereiding aan vooraf. En dan stel je als bestuur de vraag, zal er wel veel volk op afkomen?

Maar onze twijfels werden snel weggenomen. Er was veel volk en vooral vele blije gezichten. Ook bij de zusters, die genoten van de vele bezoekers, hun interactie en belangstelling tijdens de rondleidingen. Er werd ook veel gekletst aan de koffietafel. Deze werd af en toe zelfs wat te klein. De koffie, cake en wafeltjes werden met veel smaak verorberd. De rondleidingen waren van hoog niveau. We leerden de geschiedenis van de zusters van Sint-Jan en Sint-Trudo. Heel wat achtergrondinformatie over hun lange geschiedenis, hun werk en visie werd toegelicht.

De woorden van Lina op het eind van de dag overtuigden ons helemaal dat het een geslaagde activiteit was: “Ik heb toch zo genoten. Het was een magnifieke namiddag voor mij. Contact met al die mensen die ik anders nooit meer zie. Heel erg bedankt.”

Alle boeken mooi uitgestald. De zusters van Sint-Jan en Sint-Trudo zijn de eersten om een kijkje te komen nemen. De koffie en zoetigheden wachten geduldig op de eerste gasten! De ganse namiddag was er een gezellige drukte en werden de boeken ingekeken. Onze keuze is gemaakt ... Zuster Caritas verzorgt de muziekale ondersteuning in de kapel van Sint-Jan. Zuster Johannes verzorgt de rondleiding in het klooster van Sint-Trudo. Zuster Brigitte vertelt de geschiedenis van het klooster van Sint-Jan. De aanwezigen smaken de uitleg in de kapel. Tijd voor een lekkere koffie en gebak bij Katrien die de inschrijvingen verwerkt. Het was aanschuiven voor een plekje aan de ronde tafel. Een plaatsje zoeken in de leefruimte van klooster Sint-Trudo. Zuster Brigitte tijdens de rondleiding. Zicht in het klooster. Zuster Johannes tijdens de rondleiding.

Nieuw Davidsfonds Cultuurjaar

Op 22 september 2017 werd het nieuwe cultuurjaar van het Davidsfonds aan de pers voorgesteld in het Groeningemuseum te Brugge.

Van ons bestuur waren Mia, Rita, Peter, Katrien en Marc present, meteen de best vertegenwoordigde afdeling. Algemeen directeur Tine Verhelst, burgemeester Renaat Landuyt en auteur Guy Seghers waren de sprekers van dienst.

Van links naar rechts herkennen we Tine Verhelst, Rita, Marc, Mia, Katrien en burgemeester Renaat Landuyt. Burgemeester Renaat Landuyt spreekt de menigte toe. Ann Van Camp in gesprek met Guy Segers, de auteur van de voorgestelde roman De Davidsfondsvoorzitters van de Brugse regio samen met Tine Verhest en burgemeester Renaat Landuyt.