Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Historiek 2016-17

Op deze pagina vind je een overzicht van onze activiteiten van het seizoen 2016-17.

Zomerzoektocht 2017

Van zaterdag 3 juni tot en met zondag 17 september organiseert het Davidsfonds zijn 31ste Zomerzoektocht in Lier en omstreken plaats.

De meeste leden van ons bestuur trokken er samen een weekend op uit midden juli. Het was er dolle pret.

 

Aan stadhuis Lier; we bleven tot het eind een bende leuke 'zoekers'.

11 juli viering 2017

Met de Vlaamse feestdag sloten we het 52ste werkjaar af.

Marc, onze voorzitter, mocht namens de Brugse Davidsfondsafdelingen bloemen neerleggen aan het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck op de Grote Markt in Brugge.

Marc legt bloemen neer. Bestuursleden Mia en Rita bewonderen al de bloemenpracht.

Dagfietstocht

Op zaterdag 1 juli opnieuw een sportieve activiteit. Onze jaarlijkse dagfietstocht.

Ondanks alle natte voorspellingen zijn met met een twintigtal fietsfanaten droog kunnen vertrekken en het ook de hele tocht zonder gespetter kunnen houden.

Een mooie tocht, een gastvrij onthaal met ruim bemeten stoverij- of garnalenschotel en een leerrijk bezoek aan het Mostaard museum in Torhout.

Na de verbrande calorieën was er in Ten Voute nog een plaatsje voor een pannenkoek of ijscoupe.

Proeven van de donkere Canadese mosterdzaadjes. Piet Wostyn geeft uitleg in het museum. Het proeven van de zaadjes (vorige foto) was in de fabriek zelf waar we uitleg kregen over het productieproces. Aan tafel in Ten Voute in Loppem voor een afsluitend ijsje of pannenkoek.

Natuurwandeling

Op zaterdag 17 juni begeleidde een zomerse zon 20 natuurliefhebbers van onze vereniging op hun tocht door de Fonteintjes.

Dit unieke natuurgebied ligt tussen Blankenberge en Zeebrugge. Samen met Jan Vanhoutte, gids bij Natuurpunt Vlaanderen,  verkenden we die smalle duinengordel met een reeks duinplassen en zijn rijke fauna en flora. Het bleek voor velen een stukje onbekende natuur dichtbij.

Na meer dan twee uur ontdekkingstocht, brachten de versgebakken pannenkoeken in de Duinse polders de deelnemers weer op krachten."

Wekelijkse fietstochten

Op 18 mei gingen we opnieuw van start met onze  avondfietstochten. Veel fietsgenot uiteraard en een natje en een droogje, tja ook dat hoort er bij ...

Vijfde volleybaltornooi De Bon Pekkers

Op zaterdag 10 juni 2017  speelden acht ploegen voor onze trofee, op drie terreinen binnen in het sportcomplex Tempelhof.

 

Onze eigen DF-volleybalploeg deed uiteraard ook mee.  Onder de gelegenheidsnaam De Bon Pekkers namen we het op tegen zeven liefhebbersploegen uit de Brugse regio, die elk samengesteld zijn uit zowel heren als dames.

 

Deelnemen is belangrijker dan winnen. Maar op het einde van de dag gaat de laureaat toch met alle prijzen en aandacht lopen. Dit jaar was Team Blue Assist een terechte en sportieve winnaar.

 

De spelers van Team Blue Assist  nemen de beker in ontvangst als winnaar van het lustrum tornooi. De trofee werd uitgereikt door volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht en gemeenteraadslid Georgine Roets.

De Bon Pekkers zelf, behaalden de vijfde plaats. Enerzijds tevreden want dit was ons beste resultaat. Maar toch ook teleurgesteld want het was nipt en had beter gekund.

De Bon Pekkers. Boven: Christine, Koen, Frank, Johan, Sebastiaan, Jens en Alain. Onder: Freddy, Nicole, Jolien, Martine en Peter. Het bestuur en organisatoren van het tornooi: Freddy, Nicole, Frank en Alain.

Luistercursus

Heel veel mooie Scandinavische klanken waren woensdag 10 mei te horen in de kapel van de zusters van St.-Jan.

 

Elf stukken van acht verschillende componisten uit de hoogromantiek werden gespeeld en gekaderd door onze muziekkenner Dirk Deckers. Mede dank zij geluidsspecialist Francis Lybaert die voor de techniek zorgde, en een geïnteresseerd publiek werd het een leerrijke muzikale avond.

 

Volgende componisten passeerden de revue:

 

Noorwegen: Grieg, Svendsen en Sinding

Denemarken: Gade en Nielsen

Zweden: Berwald en Stenhammar

Finland: Sibelius.

 

Daguitstap Lessines en Dendermonde

Op onze uitstap van zaterdag 29 april 2017 brachten we opnieuw een bezoek aan twee ‘denderende’ steden, Lessines en Dendermonde. Het was een prachtige, zonovergoten dag en de 44 deelnemers hebben er volop van genoten.

 

's Morgens waren we te gast in het “Hôpital Notre Dame à la Rose” in Lessines.  We kregen er een uitgebreide uitleg over de geneeskunde en farmacologie en hoe het evolueerde door de eeuwen heen. Authentieke en kostbare kunstvoorwerpen en tal van medische instrumenten illustreerden de gidsentoer.

 

In de namiddag ging het richting Geraardsbergen waar de lokale gidsen ons meenamen naar het stadhuis en de St.-Bartholomeuskerk. Speciale aandacht voor het oudste Manneke Pis van het land mocht niet ontbreken. Bij onze aankomst in Geraardsbergen hebben we de muur afgewandeld. Voor ons vertrek beklommen we met reisleider Rudy het steile Grupellopark naar het H.Hartbeeld. Iets lager dan dit beeld staat het omstreden beeld van de trompettende olifant, als eerbetoon aan onze Congo pioniers.

 

Onderweg naar huis sloot een buffet in de Ottorongohoeve in Wetteren de geslaagde dag af.

 

De trap af van het stadhuis van Geraardsbergen en eventjes uitblazen ... Uitleg door Rudy bij het Olifant monument, een eerbetoon aan onze Congo pioniers. Uitleg door Rudy bij het Olifant monument, een eerbetoon aan onze Congo pioniers. Uitleg door Rudy bij het Olifant monument, een eerbetoon aan onze Congo pioniers. Panoramazicht en genieten vanuit het Grupellopark. Panoramazicht en genieten vanuit het Grupellopark. Panoramazicht en genieten vanuit het Grupellopark. Uitleg van Rudy bij het kapelletje op de muur. Het afdalen van de muur - wij deden het te voet ... En dan terug op de bus en tevreden naar huis. Samen op bezoek bij het oudste Manneke Pis in Geraardsbergen.

Junior-journalist-wedstrijd

Tijdens de 31ste literaire avond, die plaatsvond op donderdag, 16 februari jl. om 19u in de bibliotheek De Dijk, Blankenbergse Steenweg 221 te St. Pieters Brugge, werden de laureaten van de wedstrijd bekend gemaakt.

 

Ieder jaar organiseert de plaatselijke Davidsfondsafdeling in de lagere scholen een opstelwedstrijd voor de leerlingen van de 6de leerjaren. Er waren dit jaar 42 deelnemers.

Het Davidsfonds kon rekenen op de enthousiaste medewerking van Lieselot van de bibliotheek, van de directies,  van de leerkrachten en niet in het minst van de leerlingen zelf die het beste uit hun pen toverden.

 

Thema van dit jaar was “ Hoe groen is onze blauwe planeet.”

Jeugdschrijver Joris Denoo fleurde de avond op met vertellen over zijn inspiratie en hij liet ons kennis maken met zijn omvangrijk oeuvre.

 

De avond werd afgerond met de prijsuitreiking, in aanwezigheid van de Schepen van sociale en culturele aangelegenheden, Mieke Hoste.

 

Het winnend opstel “Het meisje met de groene droom”, van Margaux Steeland uit de Karel Ledeganckstraat 2 te St. Pieters Brugge, dingt mee naar de Provinciale hoofdprijs die wordt uitgereikt op 23 april in het bezoekerscentrum van ’t Zwin te Knokke.

 

De andere prijswinnaars zijn:

2. Rhea Reubens

3. Jelle Van Gansbeke

4. Elias Bouckaert

5. Amélie Tronkoe

6. Chloè Vanneste

7. Amber Adam

8. Luna Van Daele

9. Jorrit  d’ Haenens

10. Kirsten De Velder

11. Catiana Capela Mateus

12. Janne Roels

 

Van harte proficiat aan alle winnaars!

Zaak: De Zutter


Katrien Ryserhove wist ons allen te beroeren over de ‘making-of’ van haar langspeelfilm "Zaak: De Zutter". De film over de moord op Hector De Zutter in Beernem in 1926 en van het verhaal van zijn lievelingszus, Julienne De Zutter, die verbeten en gedreven gerechtigheid zoekt, die absoluut wil weten wat er op die noodlottige kermisnacht van 7 november 1926 is gebeurd en die vooral wil achterhalen wie haar broer heeft vermoord. En waarom.


Een fel gesmaakte uiteenzetting die werd afgesloten met een stevig applaus op het einde van haar voordracht.

Concert 'My country, my love'

Vijfendertig DF-muziekliefhebbers waren present voor het concert 'My country, my love' van het Symfonieorkest Vlaanderen. 

 

Werk van Smetana, Chopin en Dvorak werd op hoog niveau gebracht o.l.v. dirigent Vassilis Christopoulos.  Solist Nikolai Demidenko bekoorde iedereen met zijn virtuoos en gevoelig pianospel.

 

Vassilis Christopoulos De laatste repetitie, nog niet in concertkledij Nikolai Demidenko

Voor de voorstelling, een blik achter de schermen en een luisteropwarmertje in de ultieme repetitie, achteraf een drink in La Fuente.

Hanne Pirlet van het VSO geeft uitleg in de wandelgangen Tussen rondleiding en concert nog vlug de innerlijke mens versterken Marie-Therèse en Lina: al jaren lang twee trouwe concertvriendinnen

Driekoningenfeest

Buiten was het nat en grijs. De weinige mensen op straat, die voorbij de Toren wandelden, werden een aangename pannenkoekengeur gewaar. Binnen was het er lekker warm en gezellig. Meer dan 50 DF-leden vierden die zaterdag, 7 januari, hun Driekoningenfeest.

 

Met de buikjes vol en rond maakten de quizvragen van Marcel massa’s grijze hersencellen wakker. Zijn praktische proeven testten de behendigheid. Jurylid Peter was streng maar correct. De besten wonnen, de verliezers waren meer dan eervol. 

 

De tombola en een “toetje” van Simonne waren de afsluiter van een mooie, gevulde avond.

Bedankt lieve Sint ...

De kapiteins van onze twee volleybalteams, "de Bon vivants" en "de Pekkers", hadden de Sint op bezoek op een prille 6 decembermorgen. Hij bracht hen snoep, die op de wedstrijd werd bezorgd aan de spelers.

 

Adventbezinning

De Adventsbezinning van de federatie St. Donatianus ging door op donderdag 1 december in de kerk van Christus  Koning.  Priester Daniël Alliët is in Brussel verantwoordelijk voor het pastoraat rond vreemdelingen en armoede en kwam er spreken over zijn werk met als titel: “Je moet maar een vreemde zijn …”.


Daniël Alliët is priester in de Begijnhofkerk van Brussel en zet er zich in voor vluchtelingen, mensen zonder papieren en kwetsbare mensen. Hij woont in een gemeenschapshuis samen met thuislozen, sommigen onder hen zonder papieren.

Bezoek Orthodoxe Kerk

Op 19 november 2016 bezochten we de Orthodoxe Kerk in de Ezelstraat te Brugge. 

De interesse was groot en met reden. De deelnemers kregen van praatvaardige spreker Stefaan Coudenys een uitgebreide uitleg over de geschiedenis van de religie en van het gebouw, de verschillen met de Rooms-katholieke kerk, zijn persoonlijke ommeslag naar de Orthodoxe religie, het belang van de rituelen, de betekenis van de iconen,  …

Veel boeiende informatie die heel veel vragen losmaakten bij de aandachtige toehoorders.

Junior Journalist opstelwedstrijd

Op 15 november konden leerlingen van de zesde leerjaren van Sint-Pieters hun opstel neerpennen. Thema dit jaar was "Hoe groen is onze blauwe planeet".

Brugse sagen en legenden - deel III

Met twintig - al dan niet gefantaseerde - verhalen over een stukje Brugse geschiedenis, kleurde gids Dirk Deckers op 15 oktober onze zaterdagnamiddag.

ijdens de zonovergoten wandeling leidde hij meer dan 30 belangstellenden door een minder bezocht deel van onze mooie stad. We eindigden gepast in het oudste café van Brugge, waar de winnaar van de quiz  (Freddy Storms met 15 op 20) een gepaste prijs kreeg.

 

Volleybalclub DFSP 40 jaar jong

De wandeltocht Brugse sagen en legenden  was het voorspel voor een groot feest later op de avond. Onze volleybalploeg werd veertig jaar geleden opgericht.

Een goeie reden om te vieren. Onze sponsors, de Vlaamse oliecentrale, het Tempelhof zorgen samen met het Davidfondsbestuur voor een nieuwe uitrusting.


De Vlaamse Oliecentrale
Reeds meer dan 50 jaar actief in de verkoop van Argos brandstoffen en hoofdverdeler van Shell smeermiddelen.

Pathoekweg 142,8000 Brugge - Tel: 050/31.50.19
Lierseweg 310, 2200 Herentals - Tel: 014/21.89.27
info@v-o-c.be


Tempelhof Sports Cafetaria

The place to be voor een gezellige drink na je sportactiviteit !

Tempelhof 57, 8000 Brugge

Bezoek ons op Facebook


Davidsfonds Sint-Pieters-op-den-dijk

We komen op regelmatige basis samen om uitstappen te doen, interessante locaties te bezoeken, maatschappelijk op de hoogte te blijven, een boeiende voorstelling mee te maken, naar mooie muziek te luisteren, te sporten, gewoon elkaar te ontmoeten.

Momenteel bevind je je op hun website.

Na de receptie met lekkere hapjes konden we genieten van een uitgebreid koud buffet. Een gezellige avond waar nog lang werd nagekaart.

Boekinruilactie - tweede editie

Zaterdag 24 september, Sint-Pieters Brugge aan de Sint-Pauluskerk

Vandaag onze startactiviteit, de boekenruilactie.

Het was heerlijk vertoeven aan het plein voor de kerk. De zon deed nog maar eens overuren en daar konden we volop van genieten.

Wellicht ook een nadeel want het was minder druk dan vorig jaar. Velen zullen nog een laatste keer hebben willen profiteren van een zomerse uitstap en een strandwandeling. Al bij al werden heel wat boeken aangeboden en geruild. Kwalitatief iets minder goede werken dan vorig jaar. Maar er was heel wat enthousiasme en genot om de werken te bekijken en om er door te bladeren. Het aanbod CD's was eerder beperkt.